中国大学网 | 网站首页 | 考研专栏 | 高考列车 | 中考专递 | 自学考试 | 英语学习 | 公务员考试 | 资格考试 |
| 免费论文 | 免费教案 | 免费试题 | 作文园地 | 出国留学 | 幼儿教育 | 大学生就业 | 范文写作 |
| 大学导航 | 工作总结 | 心得体会 | 文摘博览 | 论文摘要 | 招聘信息 | 分享互联网 | 谜语大全 |
 您现在的位置: 中国大学网 >> 自考 >> 自考试题 >> 

2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷

正文
2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷

2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷

作者/编辑:自考中心 http://www.unjs.com 自考试题
  [2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷]

  说明:本试卷分为两部分,

2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷

。第一部分(客观题)必须在“答题卡”上按规定要求填、涂;第二部分(主观题)必须在“答卷”纸上相应题号处按规定要求答题。不按规定答题,一律无效。

  第一部分(客观题,共40分)

  PART ONE

  I. Read the following unfinished statements or questions carefully. For each unfinished statement or question, four suggested answers marked [A],,[C] and [D] are given. Choose the one which you think best completes the statement or answers the question by blackening the corresponding letter on the answer sheet. (40 points, 1 point for each)

  1. The British Isles are made up of _________.

  A. three large islands and hundreds of small ones

  B. three large islands and dozens of small ones

  C. two large islands and hundreds of small ones

  D. two large islands and dozens of small ones

  2. Today, the City of London is the business center of London where you can find _________.

  A. big supermarkets

  B. theatres and cinemas

  C. large financial organizations

  D. restaurants and cafes

  3. The Commonwealth of Nations is an association of independent countries and other political units _________.

  A. that have lived under British law and government

  B. that have a large number of British immigrants

  C. that have close relations with Britain

  D. that have fought on the side of Britain in the two world wars

  4. In Northern Ireland, the dominant group is made up by _________.

  A. Roman Catholics

  B. English Protestants

  C. non-religious people

  D. Jewish people

  5. The first real king of England, though he did not assume that title, is _________.

  A. Offa

  B. Egbert

  C. Vortigern

  D. Hengist

  6. The Romans led by Julius Caesar launched their first invasion on Britain in _________.

  A. 200 B.C.

  B. 55 B.C.

  C. 55 A.D.

  D. 410 A.D.

  7. Most of the land belonging to the Saxons was confiscated by William and given to _________.

  A. the Norman barons

  B. the Danes

  C. the Irish

  D. the Scots

  8. The Plantagenet dynasty was founded by _________.

  A. Henry I

  B. Henry II

  C. King Joseph

  D. Count of Anjor

  9. The Canterbury Tales by Geoffrey Chaucer describes a group of people who went to Canterbury to visit Thomas Becket's tomb. They were _________.

  A. students

  B. peasants

  C. pilgrims

  D. priests

  10. When the hundred Years' War ended in 1453, the only part of France that was still in the hands of the English is _________.

  A. Paris

  B. Calais

  C. Aquitaine

  D. Anjor

  11. From 1649 to 1658 England was called a Commonwealth. It was ruled first by Oliver Cromwell as _________.

  A. Lord Protector

  B. Lieutenant General

  C. Commander of the New Model Army

  D. President

  12. Among the most typical English sports, having been in existence since the 16th century, is _________.

  A. cricket

  B. rugby

  C. boxing

  D. football

  13. The two newest sates which joined the United States are _________.

  A. Alaska and Florida

  B. Hawaii and Oregon

  C. Alaska and Hawaii

  D. California and New Mexico

  14. The two famous leaders of black movements in the U.S. in the 60s were _________.

  A. Douglass and Garrison

  B. Douglass and Martin Luther King

  C. Martin Luther King and Malcolm X

  D. Malcolm X and Garrison

  15. The United States is a leading exporter of agricultural products in the world, but those who are engaged in farming make up _________.

  A. 3% of the total population

  B. slightly less than 3% of the total population

  C. 4% of the total population

  D. slightly less than 4% of the total population

  16. The United States is _________.

  A. the most populous country in the world

  B. the second most populous country in the world

  C. the third most populous country in the world

  D. the fourth most populous country in the world

  17. Which branch of the American government has the power to interpret the constitution?

  A. The Supreme Court

  B. The President

  C. The House

  D. The Senate

  18. The Emancipation Proclamation was issued by _________ during the Civil War.

  A. George Washington

  B. Abraham Lincoln

  C. Thomas Jefferson

  D. Franklin Roosevelt

  19. The British established 13 colonies along _________.

  A. the west coast of North America

  B. the west coast of South America

  C. the east coast of North America

  D. the east coast of South America

  20. Among the following authors, the one who was awarded the Nobel Prize for Literature, is _________.

  A. T.S.Eliot

  B. Emily Dickenson

  C. Walt Whitman

  D. Richard Wright

  21. The "basics" taught in American elementary schools are _________.

  A. social studies, reading, arithmetic

  B. science, reading, writing, arithmetic

  C. reading, writing, arithmetic

  D. physical education, reading, writing

  22. Which of the following statements is TRUE?

  A. The Louisiana was taken from Britain as a result of the War of 1812

  B. The Louisiana Territory was ceded to the United States by France

  C. The Louisiana Territory was purchased from Spain

  D. The Louisiana Territory was purchased from France

  23. American women did not have voting right until the adoption of the 19th amendment _________.

  A. in the late 19th century

  B. under President Wilson

  C. under President Theodore Roosevelt

  D. in the 1920s under President Harding

  24. The 1920s in the United States has been described as a period of _________.

  A. cultural revival

  B. loss of purpose

  C. development in science and technology

  D. material success and spiritual frustration

  25. In 1788 Australia was settled by the British as a colony founded _________.

  A. to receive free settles

  B. to supply Britain with wool and food

  C. to receive convicts from Britain

  D. to expand Britain's imperial power

  26. In Australia, April 25 is known as _________.

  A. Australia Day

  B. Independence Day

  C. Anzac Day

  D. ANZUS

  27. Under the Whitlam government "God Save the Queen" was replaced by _________ as Australia's national anthem.

  A. "Waltzing Matilda"

  B. "Click Go the Sheares"

  C. "Advance Australia Fair"

  D. "My Country"

  28. Australia is the world's largest exporter of _________.

  A. wheat

  B. wool

  C. meat

  D. dairy products

  29. The main feature of Australia's trade is that _________.

  A. it is mainly with developing countries and Great Britain

  B. it has had a deficit on visible trade

  D. it has involved the exchange of raw materials for finished products

  30. In Australia, the House of Representatives and the Senate have equal powers except that _________.

  A. the House of Representatives cannot introduce money bills

  B. the Senate cannot introduce money bills

  C. the House of Representatives can pass laws

  D. the Senate can pass laws

  31. When did the third wave of migration begin in Australia?

  A. After the First World War

  B. During the Second World War

  C. After the Second World War

  D. After the Vietnam War

  32. The name "Canada" is thought of be derived from kanata, an Indian word meaning _________.

  A. a guitar

  B. a meeting place

  C. a settlement

  D. a piece of land

  33. Most of Canada's farmland is located in _________.

  A. the Atlantic Provinces

  B. the Prairie Provinces

  C. British Columbia

  D. the Canadian Shield

  34. In Canada, the Queen is represented by the governor-general, who is appointed on the recommendation of _________.

  A. the prime minister

  B. the leader of the opposition

  C. the leader of the majority party

  D. the Parliament

  35. The transition of Canadian culture from European to authentically Canadian took place almost at the same time with _________.

  A. the development of science and technology

  B. the gradual settlement of the country

  C. the spread of Christianity

  D. the growth of the economy

  36. The majority of French Canadians live in _________.

  A. Quebec

  B. Ontario

  C. Newfoundland

  D. Nova Scotia

  37. Ireland is called the Emerald Isle because of _________.

  A. its unique shape

  B. its connection with Britain

  C. its abundant natural resources

  D. its rich green countryside

  38. Ireland has a bipolar political party system with two major parties. They are _________.

  A. Sinn Fein and Fianna Fail

  B. Sinn Fein and Fine Gael

  C. Fianna Fail and Fine Gael

  D. IRA and Sinn Fein

  39. New Zealand is the first country in the world to get the new day because _________.

  A. it is just east of the International Date Line

  B. it is just west of the International Date Line

  C. it is located halfway between the equator and the South Pole

  D. it is located in the Southern Pacific Ocean

  40. A fault line runs the length of New Zealand, which means that _________.

  A. it often has earthquakes

  B. it often has volcanoes

  C. it often has storms

  D. it often has droughts

  第二部分(主观题,共60分)

  PART TWO

  II. Given an one-sentence answer to each of the following questions. Write your answer in the corresponding space on the answer sheet. (30 points, 3 points for each)

  41. What language is English derived from?

  42. How long was Britain under the Roman occupation?

  43. Why is the Magna Carta (1215) one of the most important documents in English history?

  44. Why did more than a million Irishmen come to the United States in the mid 19th century?

  45. What was the policy pursued by the American government at the beginning of WWI?

  46. What is the general view of the American on education?

  47. When did the Commonwealth of Australia come into being?

  48. What are the two main political parties in Canada?

  49. What kind of government system does Ireland have?

  50. Under what treaty was modern New Zealand founded?

  III. Explain each of the following terms in English. Write your answer in the corresponding space on the answer sheet around 40 words. (20 points, 5 points for each)

  51. The Wars of the Roses

  52. Civil Service

  53. Manifest Destiny

  54. Bilingualism Canada

  IV. Write between 100-120 words on the following topic in the corresponding space on the answer sheet.(10 points)

  55. What impact did the Vietnam War have on American society?

  参考答案1.C 2.C 3.A 4.B 5.B 6.B 7.A 8.B 9.C 10.B 11.A 12.A 13.C 14.C 15.B 16.C 17.A 18.B 19.C 20.A 21.C 22.D 23.B 24.D 25.C 26.C 27.C 28.B 29.D 30.B 31.C 32.C 33.B 34.A 35.B 36.A

  37.D 38.C 39.B 40.A

  Ⅱ.

  41.English is mainly derived from the Anglo-Saxon.

  42.Britain was under the Roman occupation for nearly 400 years.

  43.The Magna Carta set out the rules which were to form the basis for the parliament which operates in England today. 44.English oppression and the Potato Famines drove them to the United States.

  45.The American government declared neutrality but the policy it pursued was a policy of pro-ally partiality.

  46.They regard education as both an individual benefit and a social necessity.

  47.The Commonwealth of Australia was founded on the first day of the 20th century/on January 1,1901.

  48.They are the Liberal Party and the Progressive Conservative Party.

  49.Ireland is a parliamentary republic and a unitary state.

  50.Modern New Zealand was founded under the Treaty of Waitangi.

  Ⅲ.

  51.Between 1455 and 1485 a series of battles were fought between the two branches of the Plantagenet family, the House of Lancaster and the House of York.(2 points) In these battles the House of Lancaster was symbolized

  by the red rose and the House of York was symbolized by the white. Hence the name the Wars of the Roses.(2 points)

  52.The government departments are staffed by members of the Civil Service, whose duty is to assist in carrying out the administration of laws passed by Parliament.(2 points)Changes of government do not involve changes in department staff.

  (1 point)Civil servants are recruited mainly by competitive examination.(1 point)

  53.The phrase first appeared at the time of the westward movement.(1 point)The implications are:

  (a)the founding of the United States of America was inevitable;(1 point)

  (b)the expansion of American territory was legitimate;(1 point)

  (c)the American people have the obligation to spread American democracy.(1 point)

  54.Bilingualism means having two languages. In Canada the Official Language Act went into effect in 1965. The Act made English and French the official languages of Canada.(2 points)They have equal status and rights in all institutions of Parliament and the Federal Government.(2 points)

  Ⅳ.

  55.Main points:

  1.The United States was weakened as a result of the long war.(2 points)

  2.American society had never been so divided since the Civil War. (2 points)

  3.There was serious disagreement within the ruling circle. (2 points)

  4.The image of the United States, espeically the image of the American armed forces, was discredited. (2 points)

网友

2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷2
  第2篇 “邓小平理论概论”试题特点和答题方法
  〖预览〗要学好《邓小平理论概论》,首先一定要掌握《邓小平理论概论》的教学体系,把握该课程教学内容的全貌,以及各章的分工及联系。  《邓小平理论概论》自学考试试题的特点,总的来说是题型较多、题量大、覆盖面广。高等教育自学考试应考者,首先应该了解本门课程试题的题型及其特点,以有助于临场考试的正常发挥。下面针对各种不同题型的特点、要求及应注意的问题,作简要的说明和分析。  (一)单项选择题  题量大,占总分比重大,达30%.单选题一般容易回答,应考者必须力争多拿分,这是能否通过考试的重要一环。但它覆盖面广,这就要求全面复习,切不可只抓重点。  如何答好单项选择题呢?  首先,必须认真审题,弄清题干要求回答的究竟是什么问题,有的放矢去选择正确项。对题干必须仔细阅读,全面分析,决不能粗心大意,马马虎虎看一下,就急忙去选择答案,否则十有八九要出错。如,题干是,“解决我国民族问题的基本原则是”,就应选择“坚持民族平等、民族团结和各民族共同繁荣”这个正确项;如果题干是,“解决我国民族问题的出发点和归宿是”,就应选择“各民族的共同繁荣”;题干是“解决我国民族问题的基本政策是”,则应选择“实行民族区域自治制度”。这三题同样都是问解决我国民族问题,如不认真审题,很容易答错,丢分。  其次,要仔细辨认四个备选项,根据题干的要求找出其中一个“最符合题意……【全文阅读:“邓小平理论概论”试题特点和答题方法
2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷3
  第3篇 自考生最需考的三类证书
  〖预览〗托业考试8月26日考,保险资格电子化考试8月中旬报名,外经贸经理人职业资格认证项目全国统考正在进行网报,9月中旬考全国注册会计师、司法考试……度过了相对平静的7月后,下半年资格考试开始逐渐进入报名、考试的密集期。行业准入、以考代评获取任职资格、多拿证书增加就业竞争力等3方面原因,催生了目前的考证热。  作为行业准入的条件之一,国家级职业资格考试近来发展迅速,一些技术性强、服务质量高的行业大都实行职业资格准入证,相关从业人员必须参加对应的资格考试才能“入行”。比如司法考试,根据国家司法考试制度规定,从事律师、法官、检察官、公证员这4种职业,必须先通过国家司法考试。考生李晓斌法律专业本科毕业后,想到一家律师事务所实习,被问的第一个问题就是:是否通过了司法考试,在得到肯定答复后,他才被允许进入律师事务所实习。  一些行业实行专业技术资格考试制度,以举行资格考试的形式,代替职称评审,也在一定程度上带动了资格考试报考升温。自2001年起,卫生专业初、中级资格已不再进行评审,在单位业务考核合格的基础上,通过“以考代评”方式确认其专业技术资格。自2008年起,英、法、日等7个语种的二级、三级翻译人才聘任资格只能通过参加全国翻译专业资格水平考试才能取得。   为了在求职竞争中有更多优势,不少考生参加了资格考试并取得了相应证书……【全文阅读:自考生最需考的三类证书】   〔2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷
【上一页】  【下一页】
  把2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷收藏起来以后再看!2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷所属栏目:〖自考试题 尚无数据〗
  〖2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷〗链接地址:http://www.unjs.com/zikao/shiti/20080503133627_99370.html
  自考试题提供的2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷由网友原创或转发,若2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷侵犯了您的权益,请与本站联系,谢谢!
中国大学网 http://www.unjs.com

自考试题

  • 上一篇自考信息:

  • 下一篇自考信息:
  • 2000年全国高等教育自学考试英语国家概况试卷相关自考信息
    “邓小平理论概论”试题特点和答题方法
    自考生最需考的三类证书
    自考管理系统中计算机应用上机经验
    北京自学考试日语(二)考试经验
    我如何二年完成法本自考并取得法学学士学位
    经验交流:应付自考三个最实用的方法
    英语学习中常见的后缀(一)
    英语水平 也是职场拦路虎
    中国大学网 | 移动版 | 设为首页 | 加入收藏 | 联系站长 | 友情链接 | 版权申明 | 范文文库 | 网站地图 | 欢迎投稿 |