中国大学网 | 网站首页 | 考研专栏 | 高考列车 | 中考专递 | 自学考试 | 英语学习 | 公务员考试 | 资格考试 |
| 免费论文 | 免费教案 | 免费试题 | 作文园地 | 出国留学 | 幼儿教育 | 大学生就业 | 范文写作 |
| 大学导航 | 工作总结 | 心得体会 | 文摘博览 | 论文摘要 | 招聘信息 | 分享互联网 | 谜语大全 |
 您现在的位置: 中国大学网 >> 自考 >> 自考试题 >> 

2002年4月自考英美文学选读试卷及答案

正文
2002年4月自考英美文学选读试卷及答案

2002年4月自考英美文学选读试卷及答案

作者/编辑:自考中心 http://www.unjs.com 自考试题
  [2002年4月自考英美文学选读试卷及答案]

  课程代码:00604

  Ⅰ.Multiple Choice (40 points in all, 1 for each)

  Select from the four choices [A],[B],[C],[D] of each item the one that best answers the question or completes the statement and write the letter on the answer sheet.

  1.Romance,which uses narrative verse or prose to tell stories of ___ adventures or other heroic deeds, is a popular literary form in the medieval period.

  A.Christian B.knightly C.Greek D.primitive

  2.Among the great Middle English poets, Geoffrey Chaucer is known for his production of ___.

  A.Piers Plowman B.Sir Gawain and the Green Knight

  C.Confessio Amantis D.The Canterbury Tales

  3.Which of the following historical events does not directly help to stimulate the rising of the Renaisssance Movement?

  A.The rediscovery of ancient Greek and Roman culture.

  B.The new discoveries in geography and astrology.

  C.The Glorious revolution.

  D.The religious reformation and the economic expansion.

  4.Which of the following statements best illustrates the theme of Shakespeare's Sonnet 18?

  A.The speaker eulogizes the power of Nature.

  B.The speaker satirizes human vanity.

  C.The speaker praises the power of artistic creation.

  D.The speaker meditates on man's salvation.

  5.“And we will sit upon the rocks,/Seeing the shepherds feed their flocks,/By shallow rivers to whose falls/Melodious birds sing madrigals.”The above lines are probably taken from __.

  A.Spenser's The Faerie Queene

  B.John Donne's “The Sun Rising”

  C.Shakespeare's “Sonnet 18”

  D.Marlowe's “The Passionate Shepherd to His Love”

  6.“Bassanio:Antonio,I am married to a wife

  Which is as dear to me as life itself;

  But life itself, My wife, and all the world.

  Are not with me esteem'd above thy life;

  I would lose all, ay, sacrifice them all,

  Here to the devil, to deliver you.

  Portia:Your wife would give you little thanks for that,

  If she were by to hear you make the offer.“

  The above is a quotation taken from Shakespeare's comedy The Merchant of Venice.

  The quoted part can be regarded as a good example to illustrate ____.

  A.dramatic irony B.personification

  C.allegory D.symbolism

  7.The ture subject of John Donne's poem,“The Sun Rising,” is to ___.

  A.attack the sun as an unruly servant

  B.give compliments to the mistress and her power of beauty

  C.criticize the sun's intrusion into the lover's private life

  D. lecture the sun on where true royalty and riches lie

  8.Of all the 18thcentury novelists Henry Fielding was the first to set out, both in theory and practice, to write specifically a “___ in prose,”the first to give the modern novel its structure and style.

  A.tragic epic B.comic epic

  C.romance D.lyric epic

  9.The Houyhnhnms depicted by Jonathan Swift in Gulliver's Travels are ___.

  A.horses that are endowed with reason

  B.pigmies that are endowed with admirable qualities

  C.giants that are superior in wisdom

  D.hairy,wild, low and despicable creatures, who resemble human beings not only in appearance but also in some other ways.

  10.Here are four lines from a literary work:“Others for language all their care express,/And value books,as women men, for dress.”The work is ___.

  A.Thomas Gray's “Elegy Written in a Country Churchyard”

  B.John Milton's Paradise Lost

  C.Alexander Pope's Essay on Criticism

  D.Shakespeare's Midsummer Night's Dream

  11.The phrase “to urge people to abide by Christian doctrines and to seek salvation through constant struggles with their own weaknesses and all kinds of social evils” may well sum up the implied meaning of ___.

  A.Gulliver's Travels B.The Rape of the Lock

  C.Robinson Crusoe D.The pilgrim's Progress

  12.William Wordsworth, a romantic poet, advocated all the following EXCEPT ___.

  A.the use of everyday language spoken by the common people

  B.the expression of the spontaneous overflow of powerful feelings

  C.the use of humble and rustic life as subject matter

  D.the use of elegant wording and inflated figures of speech

  13.Which of the following is taken from John Keats' “Ode on a Grecian Urn”?

  A.“I fall upon the thorns of life! I bleed!”

  B.“They are both gone up to the church to pary.”

  C.“Earth has not anything to show more fair.”

  D.“Beauty is truth, truth beauty”.

  14.“If Winter comes, can Spring be far behind!” is an epigrammatic line by __.

  A.J.Keats B.W.Blake C.W.Wordsworth D.P.B.Shelley

  15.“Ode o na Grecian Urn”shows the contrast between the ___ of art and the ___ of human passion.

  A.glory …ugliness B.permanence…transience

  C.transience…sordidness D.glory…permanence

  16.In the statement“—oh,God! would you like to live with your soul in the grave?” the term“soul” apparently refers to ___.

  A.Heathcliff himself B.Catherine

  C.one's spiritual life D.one's ghost

  17.The typical feature of Robet Browning's poetry is the ___.

  A.bitter satire B.larger-than-life caricature

  C.Latinized diction D.dramatic monologue

  18.The Victorian Age was largely an age of ____,eminently represented by Dickens and Thackeray.

  A.poetry B.drama C.prose D.epic prose

  19.___is the first important governess novel in the English literary history.

  A.Jane Eyre B.Emma

  C.Wuthering Heights D.Middlemarch

  20.The major concern of ______ fiction lies in the tracing of the psychological development of his characters and in his energetic criticism of the dehumanizing effect of the capitalist industrialization on human nature.

  A.D.H.Lawrence's B.J.Galsworthy's

  C.W.Thackeray's D.T.Hardy's

  21.___is considered to be the best-known English dramatist since Shakespeare, and his representative works are plays inspired by social criticism.

  A.Richard Sheridan B.Oliver Goldsmith

  C.Oscar Wilde D.Bernard Shaw

  22.Which of the following is NOT a typical feature of Modernism?

  A.To elevate the individual and inner being over the social being.

  B.To put the stress on traditional values.

  C.To portray the distorted and alienated relationships between man and his environment.

  D.To advocate a conscious break with the past.

  23.The Romantic writers would focus on all the following issues EXCEPT the ___ in the American literary histrory.

  A.individual feelings B.idea of survival of the fittest

  C.strong imagination D.return to nature

  24.Henry David Thoreau's work,__,has always been regarded as a masterpiece of New England Transcendentalism.

  A.Walden B.The pioneers

  C.Nature D.Song of Myself

  25.The famous 20-years sleep in “Rip Van Winkle”helps to construct the story in such a way that we are greatly affected by Irving's ___.

  A.concern with the passage of time

  B.expression of transient beauty

  C.satire on laziness and corruptibility of human beings

  D.idea about supernatural manipulation of man's life

  26.Walt whitman was a pioneering figure of American poetry. His innovation first of all lies in his use of __,poetry without a fixed beat or regular rhyme scheme.

  A.blank verse B.heroic couplet

  C.free verse D.iambic pentameter

  27.The literary characters of the American type in early 19th century are generally characterized by all the following features EXCEPT that they ___.

  A.speak local dialects

  B.are polite and elegant gentlemen

  C.are simple and crude farmers

  D.are noble savages( red and white) untainted by society

  28.Hester Pryme, Dimmsdale,Chillingworth and Pearl are most likely the names of the characters in ___.

  A.The Scarlet Letter B.The House of the Seven Gablest

  C.The Portrait of a Lady D.The pioneers

  29.“This is my letter to the World” is a poetic expression of Emily Dickinson's __ about her communication with the outside world.

  A.indifference B.anger C.anxiety D.sorrow

  30.With Howells,James,and Mark Twain active on the literary scene, __ became the major trend in American literature in the seventies and eighties of the 19thcentury.

  A.sentimentalism B.romanticism

  C.realism D.naturalism

  31.After The adventures of Tom Sawyer, Twain gives a literary independence to Tom's buddy Huck in a book entitled ___.

  A.Life on the Mississippi

  B.The Gilded Age

  C.The Adventures of Huckleberry Finn

  D.A Connecticut Yankee in King Arthur's Court

  32.However,___,the keynote of Daisy Miller's character,turns out to be an admiring but a dangerous quality and her defiance of social taboos in the Old World finally brings her to a disaster in the clash between two different cultures.

  A.experience B.sophistication

  C.worldliness D.innocence

  33.Generally speaking,all those writers with a naturalistic approach to human reality tend to be ___.

  A.transcendentalists B.idealists

  C.pessimists D.impressionists

  34.Emily Dickinson wrote many short poems on various aspects of life.Which of the following is NOT a usual subject of her poetic expression?

  A.Religion and immortality. B.Life and death.

  C.Love and marriage. D.War and peace.

  35.In “After Apple-Picking,”Robert Frost wrote:“For I have had too much/Of applepicking:I am overtired/Of the great harvest I myself desired.”From these lines we can conclude that the speaker is ___.

  A.happy about the harvest

  B.still very much interested in apple-picking

  C.expecting a greater harvest

  D.indifferent to what he once desired

  36.Chinese poetry and philosophy have exerted great influence over ____.

  A.Ezra Pound B.Ralph Waldo Emerson

  C.Robert Frost D.Emily Dickinson

  37.The Hemingway Code heroes are best remembered for their __.

  A.indestructible spirtie B.pessimistic view of life

  C.war experiences D.masculinity

  38.IN The Emperor Jones and The Hairy Ape,O'Neill adopted the expressionist techniques to portray the ___ of human beings in a hostile universe.

  A.helpless situation B.uncertainty

  C.profound religious faith D.courage and perseverance

  39.In Hemingway's “Indian Cmap”,Nick's night trip to the Indian village and his experience inside the hut can be taken as ____.

  A.an essential lesson about Indian tribes

  B.a confrontation with evil and sin

  C.an initiation to the harshness of life

  D.a learning process in human relationship

  40.which of the follents about Emily Grierson, the protagonist in Faulkner's story “A Rose for Emily,” is NOT true?

  A.She has a distorted personality.

  B.She is physically deformed and paralyzed.

  C.She is the symbol of the old values of the South.

  D.She is the victim of the past glory.

  PART TWO

  Ⅱ.Reading Comprehension (16 points, 4 for each)

  Read the quoted parts carefully and answer the questions in English.Write your answer in the corresponding space on the answer sheet.

  41.“Her eyes met his and he looked away.He neither believed nor disbelieved her,but he knew that he had made a mistake in asking;he never had known,never would know,what she was thinking.The sight of her inscrutable face,the thought of all the hundreds of evenings he had seen her sitting there like that,soft and passive,but so unreadable, unknown, enraged him beyond measure.”

  Questions:

  A.Identify the writer and the work.

  B.What does the phrase “inscrutable face” mean?

  C.What idea does the quoted passage express?

  42.“And when I am formulated,sprawling on a pin,

  When I am pinned and wriggling on the wall.

  Then how should begin

  To spit out all the butt-ends of my days and ways.“

  Questions:

  A.Identify the poem and the poet.

  B.What does the phrase “butt-ends” mean?

  C.What idea does the quoted passage express?

  43.“God knows,…I'm not myself—I'm somebody else—…and I'm changed,and I can't tell what's my name,or who I am.”

  Questions:

  A.Identify the work and the author.

  B.The speaker says he is changed.Do you think he is changed, or the social environment has changed?

  C.What idea does the quoted sentence express?

  44.“I shall be telling this with a sigh

  Somewhere ages and ages hence:

  Two roads diverged in a wood, and I—

  I took the one less traveled by,

  And that has made all the difference.“

  Questions:

  A.Idenfity the poem and the poet.

  B.What does the phrase “ages and ages hence” mean?

  C.What idea does the quoted passage express?

  Ⅲ.Questions and Answers(24 points in all, 6 for each)

  Give brief answers to each of the following questions in English.Write your answers in the corresponding space on the answer sheet.

  45.As a rule,an allegory is story in verse or prose with a double meaning: a surface meaning,and an implied meaning.List two works as examples of allegory.What is an allegory usually concerned with by its implied meaning?

  46.Inspiration for the romantic approach initially came from two great shapers of thought.Who are the two?And what ideas they expressed inspire the romantic writers?

  47.The white whale,Moby Dick,is the most important symbol in Melville's novel.What symbolic meaning can you draw from it?

  48.Nature is a philosophic work, in which Emerson gives an explicit discussion on his idea of the Qversoul.What is your understanding of Emersonian “Oversoul”?

  Ⅳ.Topic Discussion(20 points in all, 10 for each)

  Write no less than 150 words on each of the following topics in English in the corresponding space on the answer sheet.

  49.How is Romanticism different from Neoclassicism?Provide brief evidence from the literary works you know best.

  50.Summerize the story of Mark twain's The Adventures of Huckleberry Finn in about 100 words,and comment on the theme of the novel.

  英美文学选读试题答案

  课程代码:00604

  Ⅰ.Multiple Choice(40 points in all,1 for each)

  1.B 2.D 3.C 4.C 5.D

  6.A 7.B 8.B 9.A 10.C

  11.D 12.D 13.D 14.D 15.B

  16.B 17.D 18.C 19.A 20.A

  21.D 22.B 23.B 24.A 25.A

  26.C 27.B 28.A 29.C 30.C

  31.C 32.D 33.C 34.D 35.D

  36.A 37.A 38.A 39.C 40.B

  Ⅱ.Reading Comprehension (16 points, 4 for each)

  41.A.John Galasworthy:The Man of Property.

  B.A face does not show any emotion or reaction so that it is impossible to know how that person is feeling or what he is thinking about.

  C.it presents the inner mind of Soames in face of his wife's coldness.He can never know what is on his wife's mind because the makeup of his and her mentality is different. His wife Irene, whose mind is romantically inclined, is disgusted with her husband's possessiveness. Being unable to read his wife's mind is as good as saying that he really can't regard her as his property- this is the very reason why he is enraged beyond measure.

  42.A.T.S.Eliot:“The Love Song of J.Alfred Pruforck.”

  B.The ends of cigarettes,meaning trivial things here.

  C.Here,Prufrock's inability to do anything against the society he is in is made strikingly clear by using a sharp comparison .Prufrock imagines himself as a kind of insect pinned on the wall and struggling in vain to get free.This image vividly shows Prufrock's current predicament.

  43.A.Washington Irving:“Rip Van Winkle”.

  B.The social environment is changed.

  C.When Rip is back home after a period of 20 years,he finds thta everything has changed.All those old values are gone,and he can hardly feel at home in a changed society.One of the functions that Rip serves in the story is to provide a measuring stick for change. It is through him that Irving drives home the theme that a desire for change,improvement,and progress could subvert stable society.

  44.A.Robert Frost:“The Road Not Taken”.

  B.Many many years later.

  C.The speaker is telling his experience of making the choice of the roads.But he is conscious of the fact that his choice will have made all the difference in his life.He seems to be giving a suggestion to the reader.“Make good choice of your life.”

  Ⅲ.Questions and Answers (24 points in all,6 for each)

  45.A.Buyan's pilgrim's Progress and Spenser's The Faerie Queene.

  B.It is usually concerned with moral ,religious,political,symbolic or mythical ideas.

  46.A.The French philosopher,Jean Jacques Rousseau and the German writer Johna Wolfgan von Goethe.

  B.It is Rousseau who established the cult of the individual and championed the freedom of the human spirit;his famous announcement was “I felt before I thought.”Goethe and his compatriots extolled the romantic spirit.

  47.A.To Ahab,the whale is either an evil creature itself or the agent of an evil force that controls the universe,or perhaps both.

  B.To Ishmale,the whale is an astonishing force,an immense power,which defies rational explanation due to a sense of mystery it carries. It is beautiful,but malignant at the same time. It also represents the tremendous organic vitality of the universe,for it has a life force that surges onward irresistibly, impervious to the desires or wills of men.

  C.As to the reader, the whale can be viewed as a symbol of the physical limits that life imposes upon man. It may also be regarded as a symbol of nature, or an instrument of God's vengeance upon evil man. In general,the multiplicity and ambivalence of the symbolic meaning of the whale is such that it becomes a source of intense speculation, an object or profound curiosity for the reader.

  48.A.The Oversoul is believed to be an all-pervading power for goodness,omnipresent and omnipotent from which all things come and of which all are a part. It exists in nature and man alike and constitutes the chief element of the universe.

  B.According to Emerson,it is a supreme reality of mind, a spiritual unity of all beings, and a religion regarded as an emotional communication between an individual soul and the universal Over-soul of which it is a part.

  C.He holds that intuition is a more certain way of knowing than reason and that the mind could intuitively perceive the existence of the Oversoul and of certain absolutes.

  Ⅳ.Topic Discussion (20 points in all, 10 for each)

  49.a.Neoclassicists upheld that artistic ideals should be order,logic,restrained emoticon and accuracy,and that literature,should be judged in terms of its service to humanity,and thus,literary expressions should be of proportion,unity,harmony and grace.Pope's An Essay on Criticism advocates grace,wit (usually though satire/humour),and simplicity in language(and the poem itself is a demonstration of those ideals,too);Fielding's Tom Jones helped establish the form of novel;Gray's “Elegy Written in a Country Churchyard' displays elegance in style,unified structure,serious tone and moral instructions.

  b.Romanticists tended to see the individual as the very center of all experience,including art,and thus,literary work should be “spontaneous overflow of strong feelings,”and no matter how fragmentary those experiences were (Wordsworth's “I Wandered Lonely as a Cloud,” or “The Solitary Reaper,) or Coleridge's ”Keble Khan“),the value of the work lied in the accuracy of presenting those unique feelings and particular attitudes.

  c.In a word, Neoclassicism emphasized rationality and form but Romanticism attached great importance to the individual's mind (emotion, imagination, temporary experience…)

  50.A.Mark Twain's novel The Adventures of Huckleberry Finn is a Sequa to The Adventures of Tom Sawyer.The Story takes place along the Mississippi River before the Civil War in the United States, around 1850.

  Along the river, floats a small raft, with two people on it; One is an ignorant,uneducated black slave named Jim and the other is little uneducated outcast white boy about the age of thirteen, called Huckleberry Finn or Huck Finn.

  The novel relates the story of the escape of Jim from slavery and ,more important, how Huck Finn, floating along with Jim and helping him as best he could, changes his mind ,his prejudice, about Black people, and comes to accept Jim as a man and as a close friends as well.

  During their journey, they experience a series of adventures:coming across two frauds, the “Duke” and the “King”,witnessing the lynching and murder of a harmless drunkard, being lost in a fog and finally Tom's coming to rescue.

  B. The theme of the novel may be best summed in a word “freedom”: Huck wants to escape from the bond of civilization and Jim wants to escape from the yoke of slavery. Mark Twain uses the raft's journey down the Mississippi River to express his thematic contrasts between innocence and experience, nature and culture, wilderness and civilization.

英语巴士

2002年4月自考英美文学选读试卷及答案2
  第2篇 “邓小平理论概论”试题特点和答题方法
  〖预览〗要学好《邓小平理论概论》,首先一定要掌握《邓小平理论概论》的教学体系,把握该课程教学内容的全貌,以及各章的分工及联系。  《邓小平理论概论》自学考试试题的特点,总的来说是题型较多、题量大、覆盖面广。高等教育自学考试应考者,首先应该了解本门课程试题的题型及其特点,以有助于临场考试的正常发挥。下面针对各种不同题型的特点、要求及应注意的问题,作简要的说明和分析。  (一)单项选择题  题量大,占总分比重大,达30%.单选题一般容易回答,应考者必须力争多拿分,这是能否通过考试的重要一环。但它覆盖面广,这就要求全面复习,切不可只抓重点。  如何答好单项选择题呢?  首先,必须认真审题,弄清题干要求回答的究竟是什么问题,有的放矢去选择正确项。对题干必须仔细阅读,全面分析,决不能粗心大意,马马虎虎看一下,就急忙去选择答案,否则十有八九要出错。如,题干是,“解决我国民族问题的基本原则是”,就应选择“坚持民族平等、民族团结和各民族共同繁荣”这个正确项;如果题干是,“解决我国民族问题的出发点和归宿是”,就应选择“各民族的共同繁荣”;题干是“解决我国民族问题的基本政策是”,则应选择“实行民族区域自治制度”。这三题同样都是问解决我国民族问题,如不认真审题,很容易答错,丢分。  其次,要仔细辨认四个备选项,根据题干的要求找出其中一个“最符合题意……【全文阅读:“邓小平理论概论”试题特点和答题方法
2002年4月自考英美文学选读试卷及答案3
  第3篇 自考生最需考的三类证书
  〖预览〗托业考试8月26日考,保险资格电子化考试8月中旬报名,外经贸经理人职业资格认证项目全国统考正在进行网报,9月中旬考全国注册会计师、司法考试……度过了相对平静的7月后,下半年资格考试开始逐渐进入报名、考试的密集期。行业准入、以考代评获取任职资格、多拿证书增加就业竞争力等3方面原因,催生了目前的考证热。  作为行业准入的条件之一,国家级职业资格考试近来发展迅速,一些技术性强、服务质量高的行业大都实行职业资格准入证,相关从业人员必须参加对应的资格考试才能“入行”。比如司法考试,根据国家司法考试制度规定,从事律师、法官、检察官、公证员这4种职业,必须先通过国家司法考试。考生李晓斌法律专业本科毕业后,想到一家律师事务所实习,被问的第一个问题就是:是否通过了司法考试,在得到肯定答复后,他才被允许进入律师事务所实习。  一些行业实行专业技术资格考试制度,以举行资格考试的形式,代替职称评审,也在一定程度上带动了资格考试报考升温。自2001年起,卫生专业初、中级资格已不再进行评审,在单位业务考核合格的基础上,通过“以考代评”方式确认其专业技术资格。自2008年起,英、法、日等7个语种的二级、三级翻译人才聘任资格只能通过参加全国翻译专业资格水平考试才能取得。   为了在求职竞争中有更多优势,不少考生参加了资格考试并取得了相应证书……【全文阅读:自考生最需考的三类证书】   〔2002年4月自考英美文学选读试卷及答案
【上一页】  【下一页】
  把2002年4月自考英美文学选读试卷及答案收藏起来以后再看!2002年4月自考英美文学选读试卷及答案所属栏目:〖自考试题 尚无数据〗
  〖2002年4月自考英美文学选读试卷及答案〗链接地址:http://www.unjs.com/zikao/shiti/20080503133639_99375.html
  自考试题提供的2002年4月自考英美文学选读试卷及答案由网友原创或转发,若2002年4月自考英美文学选读试卷及答案侵犯了您的权益,请与本站联系,谢谢!
中国大学网 http://www.unjs.com

自考试题

  • 上一篇自考信息:

  • 下一篇自考信息:
  • 2002年4月自考英美文学选读试卷及答案相关自考信息
    “邓小平理论概论”试题特点和答题方法
    自考生最需考的三类证书
    自考管理系统中计算机应用上机经验
    北京自学考试日语(二)考试经验
    我如何二年完成法本自考并取得法学学士学位
    经验交流:应付自考三个最实用的方法
    英语学习中常见的后缀(一)
    英语水平 也是职场拦路虎
    中国大学网 | 移动版 | 设为首页 | 加入收藏 | 联系站长 | 友情链接 | 版权申明 | 范文文库 | 网站地图 | 欢迎投稿 |