北京市中考英语真题及答案

时间:2024-12-16 09:55:02 秀雯 学人智库 我要投稿

北京市中考英语真题及答案

  在平平淡淡的日常中,我们很多时候都会有考试,接触到考试真题,借助考试真题可以检测考试者对某方面知识或技能的掌握程度。你知道什么样的考试真题才是好考试真题吗?下面是小编精心整理的北京市中考英语真题及答案,欢迎大家分享。

北京市中考英语真题及答案

  北京市中考英语真题及答案 1

  DIY Your Own Desserts

  We offer different kinds of classes to you all. A very popular class we are offering these 10 days is the class named “DIY Your Own Desserts”.

  Can you imagine how happy your beloved one will be when you give him/her your DIY desserts on the special days like birthday. Mother’s Day and Father’s Day? Come to our class and make your own desserts. Give your beloved one some surprises! The class runs daily and it is a completely hands-on personal cooking experience lasting up to 4 hours learning 3-4 recipes (食谱) each lesson. The teacher will first show how to cook different recipes in front of you. And then he will guide you on how to prepare and make the food. At the end of the class you can either eat the meal prepared during the class or take it home with you. What’s more, you’ll be able to take home the copies of all the recipes.

  Costs:$30 each lesson. You can start at any time.

  Go to our website to get more information about the class.

  You can either e-mail us or come to our office for attending it

  52. You can join the class if you like to .

  A. offer some recipes B. teach how to cook

  C. make desserts yourself D. get some surprises

  53. You will in the class.

  A. eat the meal with teacher B. celebrate the special days

  C. learn 2-3 recipes each lesson D. have a hands-on experience

  54. You will pay for five lessons.

  A.$30 B. $60 C. $120 D. $150

  55. How can you attend the class?

  A. Make a phone call to them. B. Send them an e-mail.

  C. Get information from parents. D. Come to the class directly.

  【参考答案】:52-55 CDDB

  【语篇解读】:本文是一篇广告。主要是介绍DIY Your Own Desserts课程的主要内容以及课程的费用和报名的'方式。

  【逐题解析】:

  52. C 【解析】细节理解题。由第二段中 “Come to our class and make your own

  desserts.” 可知,如果你想亲自做些甜品,可以加入这个课程。本题难度较小。

  53. D 【解析】 细节理解题。由第三段中 “The class runs daily and it is a completely hands-on personal cooking experience lasting up to 4 hours learning 3-4 recipes each lesson.” 可知,在这个课堂上,你可以有亲身实践的烹饪经历。本题难度适中。

  54. D 【解析】细节推断题。由文中 “$30 each lesson” 可知,五节课需要$150。本题难度较小。

  55. B 【解析】细节理解题。由文中 “You can either e-mail us or come to our office for attending it” 可知,可以通过发送邮件或直接去办公室报名参加。本题难度较小。

  北京市中考英语真题及答案 2

  阅读下面短文,从题中所给的' A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。

  A young girl named Malala, born in 1997 in the northwest of Pakistan, is famous for

  supporting children and women to get education.

  In 2012, she was shot and seriously injured when she returned home on the school bus. Luckily, she was sent to the hospital in time and saved. After that, she went back to school and began to strive( 奋斗 ) for children and women to receive education.

  On October 10, 2014, the Nobel Prize for peace was awarded ( 授 予 ) to Malala. She became the youngest winner in the history of Nobel Prize. However, Malala missed the most important event of being announced to be the winner of the prize. At the very moment, she was taking chemistry lessons in the classroom! After hearing the news, Malala chose to take her history and physics lessons as usual. She said calmly to the reporter, “I’m proud of getting this prize. Although the unforgettable date itself means something to me, it’s more important to finish the rest lessons today. After all, it’s a normal school day.”

  One year later, Amy Mainzer, an astronomical scientist of NASA, found a new planet. She named it “Malala”. When Amy Mainzer was interviewed by Times, she explained, “I think Malala has set an example for us. She is fearless and sticks to helping children and women get the right of being educated. Nothing can stop her.”

  Last year, Malala passed the entrance examination of Oxford University through her hard work. Before she finished her high school, she had written a book I am Malala. She said, “I hope the readers around the world have chances to read my book. My dream is that more and more people will realize it is extremely difficult for children and women in some areas to get education. Actually, my story is also the story of 61 million children. Every boy and every girl should have the right to go to school. ”

  61. How old was Malala when she won the Nobel Prize for peace? A. 17. B. 16. C. 15. D. 14.

  62. What’s the meaning of the underlined word “astronomical” in Chinese?

  A. 航天的 B. 天文的 C. 地理的 D. 生物的

  63. What’s the name of the new planet?

  A. Amy Mainzer. B. NASA. C. Oxford. D. Malala.

  64. What is the correct order of the following events?

  ① Malala became a student of Oxford. ② A planet was named for Malala.

  ③ The Nobel Prize was awarded to Malala. ④ Malala wrote a book called I am Malala. A. ③②①④ B. ②③①④ C. ③②④① D. ②④①③

  65. Which of the following about Malala is NOT TRUE according to the passage? A. She strives for helping children and women to go to school. B. She is the youngest winner in the history of Nobel Prize. C. She was taking chemistry lessons when she was awarded. D. She wrote a book about herself and 6.1 million children.

  参考答案:61. A 62. B 63. D 64. C 65. D

  北京市中考英语真题及答案 3

  Edward rose early on the New-year morning. He looked in every room and wished a Happy New Year to his family. Then he ran into the street to repeat that to those he might meet. When he came back, his father gave him two bright, new silver dollars. His face lighted up as he took them. He had wished for a long time to buy some pretty books that he had seen at the bookstore. He left the house with a light heart, expecting to buy the books. As he ran down the street, he saw a poor family. “I wish you a Happy New Year.” said Edward, as he was passing on. The man shook his head. “You are not from this country.” said Edward. The man again shook his head, for he could not understand or speak his language. But he pointed to his mouth and to the children shaking with cold, as if (好像) to say, “These little ones have had nothing to eat for a long time.”

  Edward quickly understood that these poor people were in trouble. He took out his dollars and gave one to the man, and the other to his wife. They were excited and said something in their language, which doubtless meant, “We thank you so much that we will remember you all the time.”

  When Edward came home, his father asked what books he had bought. He hung his head a moment, but quickly looked up. .

  “I have bought no books”, said he. “I gave my money to some poor people, who seemed to be very hungry then.” He went on, “I think I can wait for my

  books till next New Year.”

  “My dear boy,” said his father, “here are some books for you, more as a prize for your goodness of heart than as a New-year gift”

  “I saw you give the money cheerfully to the poor German family. It was nice for a little boy to do so. Be always ready to help others and every year of your life will be to you a Happy New Year.”

  48. Edward expected to _________ with the money he got from his father.

  A. help the poor family B. buy something to eat

  C. buy some pretty books D. learn another language

  49. Why did the poor man shake his head when Edward spoke to him?

  A. He couldn’t understand the boy B. He wouldn’t accept the money

  C. He didn’t like the boy’s language D. He was too cold to say anything

  50. How much did Edward give the poor family?

  A. One dollar B. Two dollars C. Three dollars D. Four dollars

  51. We know that Edward_________ from the passage?

  A. got a prize for his kind heart B. had to buy his books next year

  C. bought the books at the bookstore D. got more money from his father

  【参考答案】:48-51 CABA

  【语篇解读】:本篇是一个记叙文。主要记叙了一个叫Edward的小男孩,用父母给自己的两美元去帮助更需要的穷人。最后小男孩不仅从爸爸那得到了喜欢的`书作为新年礼物并

  .

  且还得到了比新年礼物更重要的奖励——这就是善良和他人的感谢的故事。

  【逐题解析】:

  48. C 【解析】细节理解题。根据第三段第二句“He had wished for a long time to buy some pretty

  49. A 【解析】细节理解题。根据第六段第二句“The man again shook his head, for he could not understand or speak his language.”可知。本题难度较小。

  50. B 【解析】细节理解题。根据第七段第二句“He took out his dollars, and gave one to the man , and the other to his wife”和第二段“When he came back, his father gave him two bright, new silver dollars”可知。本题难度较小。

  51. A 【解析】细节理解题。根据第十一段可知。难度较小。

  北京市中考英语真题及答案 4

  第I卷(选择题,共100分)

  第一部分 听力测试(共四大题,共30分)|

  【2020新疆】I.听力(30分)

  A. 听音选图(本题共5小题,每小题1分,共计5分)

  句子理解。看图听描述,选出正确的选项。每小题两遍。

  【2020新疆】B.情景反应(本题共5小题,每小题1分,共计5分)

  听句子,选择正确的答案,每小题读两遍。

  6. A. In the morning. B.For two hours. C. Three times a week.

  7. A. Yes, I’d love to. B. No, I don’t. C. Yes, I do.

  8. A. That’s all right. B. Wow, sounds like fun! C. Of course.

  9. A. I bought a new coat. B. I met my best friend. C. I failed in the math test.

  10. A. OK. I will. B. Yes, please. C. I hope so.

  【2020新疆】C. 对话理解(本题共5小题,每小题2分,共计10分)

  听对话及问题,选择正确的答案,每组对话读两遍。

  11. A. A doctor. B.A driver. C. A teacher.

  12. A. A Cooked dinner B.Cleaned the room. C. Washed someclothes.

  13. A. Red. B.Yellow. C. Blue.

  14. A. To borrow some books. B. To lend some books. C. Toreturn some books.

  15. A. In a restaurant. B.In a shoe store. C. In the street.

  【2020新疆】D. 短文理解(本题共5小题,每小题2分,共计10分)

  听短文,选择正确答案,短文读两遍。

  16. Which country is Emily visiting on vacation?

  A. France. B. England. C. Japan.

  17. Who is she going with?

  A. Her friend. B.Her sister. C. Her parents.

  18. When is she leaving?

  A. In May. B.In July. C. In March.

  19. What will the weather be like there?

  A. Cold B. Hot. C. Neither too hot nor toocold.

  20. What is she going to do?

  A. Go fishing. B.Visit some friends. C. Go swimming.

  第二部分 语言知识运用(共70分)

  【2020新疆】II. 从B栏中选出与A栏中相匹配的答语。(本题共5小题,每小题2分,共计10分)

  A B

  21. How long can I keep thebook? A. Thank you.

  22. Good luck to you! B. Good idea!

  23. Lets go hiking together! C.For two weeks.

  24. How much is thedictionary. D. Yes, I did.

  25. Did you use to be thin? E. Fifteen yuan.

  【2020新疆】III.单项选择(木题共10小题,每小题1分,共计10分)

  【2020新疆】26. David is ______ singer. He thinks it is______ interesting job.

  A. a; the B. the; an C. a; /D. a; an

  26.D【解析】考查冠词辨析。句意:大卫是一位歌手。他认为这是一份有趣的工作。故选。不定冠词“a,an”表示“一”和泛指;定冠词“the”表特指。本题两处空格均表泛指,并且interesting以元音音素开头,用“an”,故选择D。

  【2020新疆】27.- Isthis ______ backpack?

  - No,______ is on the sofa.

  A. yours; mine B. yours; my C.your; mine D. your; my

  27. C【解析】考查代词辨析。句意:“——这是你的背包吗?”“——不,我的在沙发上。”your是you的形容词性物主代词,这里做定语;mine是I的名词性物主代词,这里做主语,mine在这里=my backpack,故选C。

  【2020新疆】28. Your spoken English will certainlyimprove ______ you practise it every day.

  A. though B. before C.if D. until

  28. C【解析】考查连词辨析。句意:如果你每天练习的话,你的英语口语一定会改进的。A. though虽然;B. before之前;C. if 如果;D. until直到。根据语境,故选C。

  【2020新疆】29. Qomolangma is about 8,844 meters high. Itis ______ mountain in the world.

  A. highest B. thehighest C. higher D. the higher

  29. B【解析】考查形容词比较级和最高级辨析。句意:珠穆朗玛峰高约8844米。它是世界上最高峰。形容词最高级前面加the。珠穆朗玛峰是世界上最高峰,故选B。

  【2020新疆】30. My mother is ill. I have to ______ herin the hospital after class.

  A. look after B. lookup C.take care D. take after

  30. A【解析】考查动词词组辨析。句意:我母亲病了。我必须下课后去医院照顾她。A.照顾;B. 查找;C . 照顾,后接宾语需要与of连用,所以排除;D. 与……相像。根据语境,故选A。

  【2020新疆】31. There ______ some milk and apples in thefridge.

  A. has B. have C.is D.are

  31. C【解析】考查there be 句型。句意:冰箱里有些牛奶和苹果。there be (某时/某地有……)句型谓语动词是根据就近原则,而milk不可数,所以谓语动词用单数,故选C。

  【2020新疆】32.-Whose notebook is this?

  -It______ be Tom’s. It has his name on it.

  A. must B.may C.might D. can’t

  32. A 【解析】考查情态动词辨析。句意:“——这是谁的.笔记本?”“——一定是汤姆的。上面有他的名字。” can 表推测,用于否定句或者疑问句;may 和might 的猜测表也许,是不确定的猜测;must表肯定猜测。根据语境,因为上面有他的名字,说明说话者的猜测是肯定。故选A。

  【2020新疆】33. I ______ the book club last week and I______ two books already.

  A. join; read B. joined; read C. joined; haveread D. joined; has read

  33. C【解析】考查动词时态辨析。句意:上周我加入了读书俱乐部而且我已经读了两本书了。上周是过去时间,所以谓语动词用一般过去时,而already已经,往往和现在完成时连用,故选C。

  【2020新疆】34.-What kind of movies do you like?

  - Ilike movies______ can cheer me up.

  A. who B. what C.how D.that

  34. D【解析】考查定语从句。句意:“——你喜欢什么样的电影?”“——我喜欢电影可以使我振作起来。”定语从句指物时关系代词用that或者which,故选D。

  【2020新疆】35. - Excuse me, do youknow ______?

  - Sure. There is a bookstore down the street.

  A. where can I get somepostcards B. where I can get somepostcards

  C. when I can get somepostcards D. when can I get somepostcards

  35. B【解析】考查宾语从句。句意:“——打搅了。你知道哪儿我可以弄到一些明信片吗?”“ ——当然。这条街上有家书店。”宾语从句用陈述语序。根据答语,应该用where(哪儿),故选B。

【北京市中考英语真题及答案】相关文章:

北京市中考英语真题及答案(5)07-18

北京市中考英语真题及答案(3)07-08

北京市中考英语真题及答案(2)09-23

北京市中考英语真题及答案(6)06-22

北京市中考英语真题及答案(4)(通用5套)12-06

中考英语试题真题及答案解析09-20

山东泰安中考英语试题真题及答案12-13

江西中考英语试题真题及答案解析05-15

成都中考英语真题09-04